Greenland paddle, stick, inuit

Gram Kajak

For snart 15 år siden gik jeg i gang med Gram Kajak som min hobby og mit enmandsfirma.

Efter mange år med sejlbåde og joller ønskede jeg mig noget mere håndterligt på vandet. Noget, som ikke hver gang krævede en masse forberedelser eller afhængighed af andre mennesker, før jeg kunne komme ud på vandet. De krav lever kajakken op til.

Jeg kunne dog ikke finde en kajak, som var både sødygtig, hurtig, en fryd for øjet og samtidig til en overkommelig pris. Derfor gik jeg selv i gang med at bygge en Kavat af fyrretræ. Den opfyldte alle kriterierne med undtagelse af et: Den blev ikke så pæn, som jeg ønskede det.

Det blev derfor til et par kajakker mere og heldigvis muligheden for at eksperimentere med træets styrke og æstetik.

Nu drømmer jeg blot om en lille legekajak, men indtil videre er den kun nået til tegnebrættet.

Greenland paddle, stick, inuit
Greenland paddle, stick, inuit

Fra kajak til pagaj

Selvom firmaet hedder Gram Kajak, fokuserer jeg i dag på mine pagajer. Da jeg havde bygget min første kajak, fandt jeg hurtigt ud af, at almindelige pagajer gav mig problemer med ondt i ryggen og i mine led. De fleste var desuden alt for mekanisk ustabile. De gav mig kort sagt ikke en kvalitetsoplevelse, medmindre jeg ville betale mellem 2.000 og 3.000 kroner – og det ville jeg ikke.

Derfor måtte jeg i gang med at fremstille min egen pagaj.

Det blev hurtigt til flere pagajer i min iver efter at skabe den helt rigtige pagaj, og en del roere spurgte nysgerrigt til prisen på dem. I starten nænnede jeg dog ikke at sælge dem. Men jeg tyggede alligevel på den, for hvem kan bruge 50 pagajer? Siden er det heldigvis blevet til rigtig mange pagajer, og i 2007 blev Gram Kajak gjort officiel med sin egen hjemmeside.

Hvis du er nysgerrig

En Gram Pagaj er til dig, der vil nyde roen i naturen. Den er til dig, der vil ro så ubesværet og lydløst som muligt, der vil have maksimalt ud af dine tekniske færdigheder – også gennem leg – og som vil skåne din krop for overbelastning.

Jeg mener at have eksperimenteret mig frem til den optimale pagaj i dag. Det betyder imidlertid ikke, at jeg er holdt op med at lege med træet og eksperimentere med dets mange muligheder. På det punkt er jeg alt for nysgerrig.

Hvis du har en idé til din helt egen pagaj, er du velkommen til at ringe eller skrive til mig. Så bygger jeg den gerne for dig.

Venlig hilsen

Lars Gram

Greenland paddle, stick, inuit

Gram Kajak

Præstekravevej 28
Studstrup
8541 Skødstrup
Danmark

Tlf: +45  40 26 83 29
E-mail: gram@gramkajak.dk

CVR: 32002285